Muso Soseki (1275-1351) din adamları içinde bahçe çalışmalarının öncülerinden sayılmaktadır.(50 ye yakın dini yapılara bağlantılı bahçe düzenlenmiştir.)
Japon bahçelerinin bazıları dini yapı, bazıları ise saraya ait bahçelerdir. Japon bahçelerinde; su, adalar, köprüler, pavyonlar, kayalar, taşlar, kum, taş, kandiller-fenerler, su çanakları, yer döşemeleri, adım taşları ve çitler-duvarlar gibi aksesuarlar bahçe mekanının ayrılmaz parçalarındandır.
Su ortama huzur, serinlik ve canlılık kazandırmak amacıyla kullanılmıştır. Göller ve havuzlar ne önemli su formlarıdır. Su bazen düz bahçelerde yosun kaplı bir küçük taştan fışkırır ve bir küçük akarsuyun başlangıcını temsil eder.
Çeşitli köprü formları bahçeye pitoresk bir karakter kazandırırlar. Köprülerin yapı detayları da çeşitlilik gösterir. Özellikle ahşap olanlar zarif detaylarla süslenir.
Pavyonlar yüksek noktalarda yer alarak manzaranın daha iyi seyredilmesini sağlarlar. Genellikle ana binanın yakınında yer alır.
Bu dönemde etkili olan geomentik (zen) düşünceye göre kayaların şekli ve rengi sahip olduğu güce göre farklılıklar göstermektedir.
Çay seremoni bahçelerinde, ışıklandırma ve esteti amaçlar için kullanılmıştır.
Bahçe içerisinde pratik fonksiyon ile estetik kaliteyi birleştirmeyi amaçlamıştır.
Japon Bahçesinde Bitkilendirme Prensipleri
Japon bahçelerinde çiçekler çok dikkatli ve nadir kullanılmaktadır.Yaprağını döken bitkiler arasında daha çok gövde ve dal özelliği olan, hatta yapraksız iken bile fark edilebilen türlere yer verilir. Bitkilendirme tasarımlarında genellikle sonbahar ve ilkbahar renklendirilmesine büyük önem verilmiştir. Bahçe Çam ağacı olmadan düşünülemez. Hem erkeklik kudretinin sembolü hemde uzun ömrün ifadesi olarak yer alır. Ağaöların boylarına ve sıklıklarına dikkat edilir. En yaygın kullanılan ağaç ve çiçek türleri ;
Mabet ağacı (Ginkgo biloba)
Japon akçaağacı (Acer palmatum)
Japon kirazı (Prunus serrulata)
Söğüt (Salix sp.)
Kamelya (Camellia japonica)
Orman gülü (Rhododendron mollis)
Söğüt (Salix sp.)
Kamelya (Camellia japonica)
Orman gülü (Rhododendron mollis)
Çam türleri ( Pinus sp.)
Aralya (Fatsia Japonica)
Aralya (Fatsia Japonica)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder